top of page
34856842-21B3-4C86-8157-6310C4625933.jpeg

Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği)

Çocuk Diş Hekimliği Nedir?

Bebeklik ve çocukluk dönemi, süt ve daimi dişlerin girişimsel tedavilerine ve koruyucu tedavilerine yönelik yapılan tüm işlemleri kapsar.

İlk Diş Muayenesi Ne Zaman Yapılmalıdır?

İlk diş muayenesi 1 yaşında başlanmalıdır. Rutin takiplerle muayeneler devam ettirilmelidir ki, hastalıklı alanlar oluşmadan ya da başlangıç safhasındayken müdehale daha kolay bir şekilde gerçekleştirilebilsin. 

Süt Dişi Düşecek, Tedavi Yaptırmak Gereksiz Değil Mi?

Süt dişleri yerine gelecek olan daimi dişlerin yerini korumaktadır. Bu yüzden süt dişi ne kadar sağlıklı olursa, altından gelecek olan daimi dişler de sağlıklı oluşmaktadır. 

Ağızda herhangi bir dişte çürük varsa, diğer dişler de çürük yapıcı bakterinin istilasına uğrayıp çürüyebilmektedir. Çürük oluştuğunda ne kadar erken müdahale edilirse, ağız ve diş sağlığının devamlılığı başarılı bir şekilde devam ettirilebilmektedir. 

Özellikle ara yüzlerde oluşan çürüklere erken müdahale edilmezse, dişler birbirine yaklaşacağı için çene üzerindeki konumlarının değişimine bağlı, alttan gelecek olan daimi dişlerin alanlarını daraltacak veya değişikliğe uğratacak, bunun sonucunda da dişlerde çapraşıklıklar oluşacak ya da dişlerde sürtmeme gibi durumlarla karşılaşacağız. 

Erken teşhis ve tedavi süt dişlerinde de büyük önem taşımaktadır.

Süt Dişine Kanal Tedavisi Yapılır Mı?

Süt dişlerinde eskiden koruyucu tedaviden ziyade, radikal kararlarla çekim tedavisi uygulanmaktayımış. Günümüzde süt dişlerinin önemini kavramış olduğumuzdan ve gelişen materyallerle tedavi başarıları arttığından dolayı çekim yapmak yerine, gerekli şartları sağlıyorsa kanal tedavisi de uygulanabilmektedir. 

Süt dişlerinde sadece dolgu ile tedavi edemeyip, dişteki çürüğün daha derinlere inmesi ile gereksinim duyduğumuz bir tedavidir. Yarı kanal tedavisi gibi düşünülebilir. Enfekte olan dişin canlı kısmının çıkarılıp, sağlıklı olan kısmın korunarak dişin canlılığını devam ettirerek, amputasyon için özel olan materyallerle diş dokusunun devamlılığını sağlayarak fonksiyona sokan bir tedavi çeşididir.

Amputasyon Nedir?

Çocuklarda Diş Fırçalamaya Ne Zaman Başlamalıyız?

Bebeklik döneminde dişler ağız içinde görülmeye başlandığı andan itibaren diş temizliğine düzenli olarak başlanmalıdır. Gazlı bez veya yumuşak bir diş fırçası ile temizlik sağlanmalıdır. Temizleme işlemi bebek emzirildikten sonra ya da beslendikten sonra muhakkak yapılmalıdır. 

Diş Çıkarma Sırasında Görülen Belirtiler Nelerdir?

  • Beslenme düzeninde bozukluk

  • Ateş

  • Uyku düzeninde bozukluk

  • Eşyaları ağza götürme isteği

  • Huzursuzluk

  • Huysuzluk

  • Tükürük salgısında artış

Bebeğimin Dişleri Çıkmaya Başladı Ne Yapmalıyım? 

  • Bebeğinizi emzirerek uyutmayınız.

  • Dişlerini ıslak bir bez veya gazlı bez ile temizledikten sonra uyutunuz.

  • Bebeğinizi şekerli, bisküvili, pekmezli ya da ballı süt karışımlı biberonla kesinlikle uyutmayınız.

  • Bebek için yiyecek ve içeceklerin sıcaklığını kontrol etmek için biberonu veya kaşığı kendi ağzınıza sokmayınız.

  • Çocuk 1 yaşına geldiğinde, emzirme ve biberon kullanımını terk ediniz ve sıvı gıdaları bardakla içmeye alıştırınız.

  • Çocuğunuzun dişlerini diş fırçasıyla temizleyiniz.

Biberon Çürüğü Nedir?

Erken çocukluk çaği çürüğü (biberon çürüğü) 71 aylik veya daha küçük çocuklarda süt dişlerinde bir veya daha fazla çürük, çürüğe bağli kaybedilmiş diş veya dolgulu dişin olduğu durum olarak tanimlanmaktadir.

Pedodonti Tedavi Fiyatları

Pedodonti 2023 tedavi ücretleri Türk Diş Hekimliği Birliğinin belirlediği fiyatlandırmalar üzerinden yapılarak, kullanılan özel materyaller ile ücret farklılıkları olabilmektedir.

bottom of page