top of page
pngwing.com (33).png

Diş Beyazlatma Tedavisi

Diş Beyazlatma İşlemini Nedir?

Beyazlığını yitirmiş olan dişlerin eski görüntüsüne kavuşması için uygulanmakta olan bir yöntemdir. Yoğun çay, kahve, sigara ve benzeri maddelerin kullanılması sonucu, oluşan leke ve renkleşmelerden duyulan rahatsızlık sonucu diş beyazlatma yöntemlerine başvurulmaktadır.  Diş beyazlatmak için, diş beyazlatan şeyleri ararken ”diş beyazlatma jeli“, “diş boyama” işlemi “diş beyazlatma makinesi, diş beyazlatma bandı” gibi ürünleri ve makineleri araştırmaktadır, bu yöntemler zararlı olmakla birlikte geri dönüşümsüz bir hal alabilmektedir. Diş beyazlatma evde bilinçsizce yapılmamalıdır. Doğal diş beyazlatma işlemi doktorlar tarafından gerçekleştirilmektedir. Hiçbir şekilde doktor onayı olmadan jel, boya gibi ürünler kullanmamanızı tavsiye ederiz.  

2.png
1.png

Diş Beyazlatma Öncesi Neler Yapılmalıdır?

Dişlerini beyazlatmak isteyen kişiler bu işlem öncesinde bir ön hazırlık süreci geçirmelidir. Elbette ki bu süreç uzman hekim tarafından belirlenecek ve yönetilecek olan bir süreç olmalıdır. Diş ve diş etlerindeki sağlık problemleri çözülmelidir. Örneğin diş çürüğü olan hastaların öncelikle çürükleri tedavi edilmeli, diş eti problemleri olanlara gerekli tedaviler yapılmalı, diş taşları temizlenmeli. Çürüklerin temizlenmediği bir durumda diş beyazlatmak için kullanılacak olan jel maddeler çürüğü aşarak dişin derin dokularına geçecektir, bu durumda da istenmeyen sonuçlar oluşur ve zararları son derece ağır olabilir. Beyazlatma işlemi diş minesinin bütünlüğünün bozulduğu, çatlakların olduğu bireylere uygulanmamalıdır.

Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?

İki tür diş beyazlatma işlemi vardır. Birincisi “Ev tipi diş beyazlatma” ve ikincisi “Ofis tipi diş beyazlatma” dır. Diş beyazlatma uygulaması zararlı değildir ancak bu işlem yapılmadan önce ilk olarak diş taşlarının temizlenmesi gerekir. Beyazlatma işleminden sonra diş beyazlığı yaklaşık 4-5 yıl devam eder fakat çay kahve sigara kullanan kişilerde bu süre daha kısalır.

Diş beyazlatma ilacı var mı sorusuna gelince, sizlere herhangi bir hekim tavsiyesi almadan ilaç kullanmamanızı tavsiye ederiz.

Diş beyazlatma Ankara‘da bulunan kliniğimizde gerçekleştirilmektedir.  Ankara diş hekimi Hande SEVİNÇER EMRE ile bembeyaz dişlere kavuşmak için iletişim kurabilirsiniz.

Diş Beyazlatma İşlemini Kimler Yaptırabilir?

Diş beyazlatma işlemi diş gelişimini tamamlamış (16-18 yaş) her bireye yaptırabilir, fakat bunun için uzman hekimin önerdiği süreç takip edilmelidir. Örneğin daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi dişinde çürük olan ya da farklı tedaviler alması gereken kişiler öncelikle bu tedavi işlemlerini halletmeli daha sonrasında diş beyazlatma işlemini gerçekleştirmelidir. Kalıcı diş beyazlatma işlemi, porselen kaplama olan dişlerde işe yaramayacaktır. Bu sebeple, yalnızca sağlam ve sağlıklı olan dişlerin beyazlaması beklenebilir. Klinikte yapılacak olan diş beyazlatma işlemi ortalama için 60 ile 90 dakika arasında bir süreye ihtiyaç vardır. 

Diş Beyazlatma İşlemi Ağrılı Mıdır?

Lazerli diş beyazlatma işlemi hekim muayenesi sonucu ve kontrollü olarak yapılırsa ufak tefek sızlamalar haricinde bir ağrı olmaz. Diş kliniğimizde biyolojik diş beyazlatma işlemi uygulanmaktadır. Biyolojik diş beyazlatma hem dişi güçlendiren hem de beyazlatan bir işlemdir ve iki madde karıştırılarak kullanılır. Biyolojik diş beyazlatma işlemi sırasında ve işlem sonrasında hiçbir şekilde ağrı hissetmezsiniz. Eğer kontrolsüz ve özellikle aşınmış hasarla mine dokusu üzerine uygulanırsa ağrılı bir işlem haline dönüşür ve dişlere zarar verebilir. Mine tabakası dişin en dış ve koruyucu tabakasıdır. Bu tabakanın bütünlüğü bozulmuş dişlere beyazlatma uygulamak doğru değildir. 

Diş Beyazlatma Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir ?

  • Beyazlatma işleminden sonraki 2-3 gün boyunca boyar madde içeren besinler tüketilmemeli.

  • İşlem sonrası birkaç gün asitli yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalı, asitli besinler bu süreçte dişlerde hasarlara sebebiyet verebilir.

  • Yine diş beyazlatma işlemi sonrasındaki birkaç gün dişler sert fırçalanmamalı, mümkünse ekstra yumuşak bir diş fırçası ile nazikçe temizleme işlemi yapılmalı.

  • Yardımcı ürün olarak beyazlatıcı diş macunu kullanılacak ise işlemden bir hafta sonra ve günde bir defa kullanılmalı, günün diğer öğünlerinde fırçalama işlemlerine normal bir diş macunu ile devam edilmeli.

  • Dişlerde hassasiyet oluştuysa hassasiyet giderici macunlar kullanmak faydalı olacaktır.

  • Beyazlatma işlemini sonrası dişlerin durumuna göre flor uygulaması da yapılabilir.

Diş Beyazlatma İşlemi Dişlere Zarar Verir Mi?

Diş beyazlatma işlemi hekim tarafından yukarıda bahsettiğimiz aşamalar yerine getirilerek ve kontrollü bir şekilde yapılırsa dişlere zarar vermez. Fakat bu uygulama dişlerin yapısı gözetilmeden, çürük ve mine dokusu zayıf dişlere kontrolsüzce yapılırsa evet dişlere zarar verir.

Diş Beyazlatma İşlemleri Kimlere Uygulanmaz?

Diş beyazlatma tedavisinin 16 yaşından daha küçük yaştaki hastalara uygulanması yanlıştır. Bu yaşlarda olan hastalarda pulpa odası ve diş sinirlerinin olduğu bölge en geniş boyutlardadır. 

Diş Beyazlatmanın Yan Etkileri Nelerdir?

Tüm beyazlatma jelleri dişlerde az ya da fazla hassasiyete neden olur. Soğuk-sıcak sıvılara ve havaya karşı dişlerde oluşan hassasiyet bireylere rahatsızlık verebilir. Bu uygulamanın olağan olan ve normal bir yan etkisidir. Hassasiyet 24-48 saatlik zaman zarfı içinde geçmezse beyazlatıcı kullanma işlemine son verilmesi gerekir. Bu tarz hassasiyet durumu olduğunda , diş doktorunuzun uygulayacağı florür ve size önermekte olacağı tedavi kremleri bu diş hassasiyetini olabildiğince azaltacaktır. Hassasiyet durumunu daha aza indirmek için bir diğer alternatif olarak içinde potasyum nitrat mevcut olan diş macunları da kullanılabilir. Diş beyazlatmanın zararları var mı diye soracak olursanızda , herhangi bir zararı olmadığını söyleyebiliriz. Diş beyazlatma işlemi dişlerinizde kalıcı bir zarar veya yapısal değişikliği yol açmaz.
 

bottom of page